Glicemia este o componentă adesea subestimată a sănătății care, dacă nu este ținută sub contol, se transformă în diabet. Această boală, odată instalată, afectează capacitatea organismului de a produce sau de a utilize insulină, un hormon care permite organismului să transforme glucoză (zahărul) în energie. Diabetul, cu cât este depistat mai repede, cu atât poate fi mai ușor de ținut sub control. Cu toate acestea, atunci când este lăsat netratat, poate duce la complicații potențiale care includ boli de inimă, accident vascular cerebral, leziuni renale și leziuni ale nervilor.
În cazul diabetului zaharat, pancreasul produce insulină prea puțină pentru a putea fi folosită în mod eficient de organism. Acest lucru permite că nivelul de glucoză din sânge să crească, în timp ce restul celulelor sunt lipsite de energia necesară, ceea ce aduce cu sine diverse complicații. Atunci când pancreasul produce puțină insulină sau nu produce deloc, sau dacă organismul nu îl poate folos, hormonii alternativi sunt folosiți pentru a transforma grăsimea în energie. Acest lucru poate crea niveluri ridicate de substanțe chimice toxice, care pot duce la o afecțiune numită cetoacidoză diabetică. Aceasta este o complicație gravă a bolii. Simptomele includ sete extremă, urinare excesivă și oboseală.
De asemenea, respirația poate avea un miros dulce, care este cauzat de nivelul ridicat de corpuri cetone din sânge. Nivelul ridicat al zahărului din sânge și excesul de cetone în urină pot confirma cetoacidoza diabetică. Dacă nu este tratată, această condiție poate duce la pierderea conștiinței sau chiar deces.
Sindromul hipercalcemic hiperosmolar diabetic apare la diabetul de tip 2. Aceasta implică niveluri foarte ridicate ale glicemiei, dar nu și cetone. Persoanele în cauză s-ar putea simți deshidratate sau ar putea chiar să își piardă conștiinț. HHS este cel mai frecvent întâlnită la persoanele a căror diabet zaharat este nediagnosticat sau care nu au reușit să-și controleze diabetul. Poate fi cauzată de un atac de cord, de accident vascular cerebral sau de infecție.
Nivelurile ridicate ale glicemiei pot determina gastropareză, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge și pot apărea grețuri, vărsături, balonare și arsuri la stomac.
Pentru a evita aceste complicații, este necesar la glicemia să fie monitorizată permanent și să fie ținută sub control. Glykofit este un supliment alimentar de la Ropharma care a fost conceput pe bază de extract vegetal din dud alb. Acesta acționează prin inhibarea enzimei alfa-glucozidaza și împiedicarea absorbției de glucoză și a carbohidraților la nivel intestinal, fiind destinatat administrării orale la pacienţii cu risc de diabet și la pacienţii cu diabet zaharat în fază incipientă. Studiile clinice confirmă faptul că extractul de dud induce întârzierea absorbţiei carbohidraţilor simpli la nivelul intestinului subțire, ceea ce determină scăderea glicemiei postprandiale și a hiperinsulinemiei subsecvente. De asemenea, promovează secreția de insulină de către celulele pancreatice, îmbunătăţeşte metabolismul glucidic și sinteza de glicogen hepatic, micșorând astfel nivelul glicemiei serice.