Turmericul, cunoscut și sub numele de șofran indian sau condimentul auriu, este o plantă înaltă care crește în Asia și America Centrală. Turmericul regăsit pe rafturile de condimente este realizat din rădăcinile măcinate ale plantei, iar culoarea sa galben- strălucitor a inspirat numeroase culturi să îl folosească pe post de colorant. Acesta se regăsește în spațiile comerciale sub mai multe forme: capsule, pulberi sau extracte.
Această plantă este cunoscută pentru proprietățile sale puternice și este un tratament natural pentru o varietate de afecțiuni care includ durerea și inflamația, având rol important în procesul de calmare și vindecare.
Acest articol explorează conținutul nutrițional al turmericului, care sunt beneficiile sale asupra sănătății, dar și reacțiile adverse.
O lingură (linguriță) de pulbere de turmeric conține:
-29 calorii
-0,91 grame (g) de proteine
-0,31 g grăsime
-6,31 g carbohidrați
-2,1 g de fibre
-0,3 g zahăr
Aceeași porție de 1 lingură asigură:
-26 la sută din nevoile zilnice de mangan
-16% din fierul necesar zilnic
-5% potasiu
-3% din vitamina C
Turmericul are proprietăți antiinflamatoare și este recomandată administrarea de 400-600 grame de trei ori pe zi pentru ameliorarea inflamațiilor. În acest sens, turmericul este utilizat cel mai mult de câtre persoanele care se confruntă cu diverse afecțiuni ale articulațiilor.
Un studiu a demonstrat faptul că turmericul calmează durerea și funcționează la fel de bine ca Ibuprofenul, mai ales la persoanele care se confruntă cu artită în zona genunchilor. Deși recomandările variază în funcție de nevoi, persoanelor care au participat la acest studiu li s-a administrat 800 mg de turmeric în fiecare zi, sub formă de capsule.
Datorită abilităților sale antioxidante atât de puternice, turmericul îmbunătățește funcția hepatică, îmiedicând deteriorarea ficatului de câtre toxine. Acest lucru este o veste bună pentru persoanele care suferă de diabet sau alte afecțiuni de sănătate și își administrează zilnic medicamente puternice care, pe termen lung, ar putea afecta ficatul.
Pe lângă aceste aspecte, studiile au arătat faptul că această plantă reduce riscul apariției cancerului panceratic sau de prostată.
Turmericul îmbunătățește procesul digestiv datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante, fiind studiat de medicina occidentală ca un tratament important în tratarea inflamației intestinelor.
Este important de menționat faptul că aceiași agenți din turmeric, care susțin sănătatea digestivă, pot irita atunci când sunt este consumat în cantități mari. Unii participanți la studiile privind utilizarea turmericului pentru tratamentul cancerului au observat că digestia lor a fost afectată.
Turmericul stimulează stomacul să producă mai mult acid gastric. Acest lucru poate fi benefic pentru unele persoanele, însă pe alții îi poate afecta în mod negativ.
Nu este recomandat consumul acestei plante de către femeile însărcinate.
Dacă decideți să includeți această plantă în dieta dumneavoastră, este important să îl consumați în cantitățile recomandate și să vă consultați cu medicul dumneavoastră despre modul în care vă poate ajuta în tratarea afecțiunilor pe care le aveți.