Organismul uman nu este capabil să producă vitamina C, însă are nevoie de aceasta pentru întărirea sistemului imunitar, pentru structura osoasă, absorbția fierului și pentru o piele sănătoasă. De obicei, vitamina C se obține din alimentație (citrice, căpșuni, roșii, legume cu frunze verzi), doza zilnică recomandată fiind de 75 mg/zi (femei) și 90 mg/zi (bărbați).
În multe dintre cazuri, vitamina C este considerată un remediu natural potrivit împotriva răcelilor de sezon. Acest nutrient îl găsim în compoziția suplimentelor alimentare care ajută la întărirea sistemului imunitar.
Câștigătorul premiului Nobel, Linus Pauling, a popularizat în 1970 teoria conform căreia vitamina C ajuta la tratarea răcelilor. Acesta a publicat o carte despre prevenirea răcelilor folosind megadoze de vitamina C, de până la 18.000 mg zilnic. La acel moment, nici un studiu de încredere nu a dovedit că acest lucru este adevărat, însă în următoarele câteva decenii, au fost efectuate multiple examinări randomizate și customizate pentru a dovedi contrariul. Rezultatele au fost dezamăgitoare și de această dată, o analiză a 29 de studii cu 11.306 participanți a concluzionat că suplimentarea cu 200 mg sau mai mult de vitamina C nu a redus riscul răcelilor.
Cele mai convingătoare dovezi au fost furnizate de un studiu din 2013 care a inclus 29 de studii clinice randomizate cu peste 11.000 de participanți. Acest studiu a dezvăluit faptul că persoanele foarte active (alergători la maraton, schiori etc.) care au luat cel puțin 200 mg de vitamina C în fiecare zi, au scăzut riscul de a răci la jumătate. Însă, pentru restul populației, administrarea zilnică de vitamina C nu a redus riscul răcelilor. Cu toate acestea, administrarea zilnică a cel puțin 200 mg de vitamina C se pare că reduce durata simptomelor, în medie cu 8% la adulți și 14% la copii, ceea ce se traduce ca o zi în minus de boală. “Acest aspect poate fi important pentru unele persoane, de vreme ce răceala comună determină ca anual sa se piardă 23 de milioane de zile de la serviciu,” afirmă dr. Bistrian, pe baza statisticilor efectuate în SUA.
Dacă vrei să te bucuri de toate beneficiile vitaminei C este bine ca aceasta să fie consumată în fiecare zi. De asemenea, este bine de știut că dozele de peste 400 mg de vitamina C se elimină prin urină, însă cele de peste 2000 mg pot provoca greață, diaree, durere abdominală și poate influența glicemia. Pentru doze potrivite de vitamina C zilnice sunt recomandate și suplimentele alimentare.