Sunt multe speculații în jurul acestui virus și nimeni nu poate avea certitudinea că poate elimina complet riscul de a-l contacta. Un lucru este cert, putem începe să ne formăm o alimentație cât mai sănătoasă și să consumăm conștient alimente care oferă acel plus de nutrienți și vitamine de care corpul are nevoie în perioada aceasta.
Ce trebuie să urmărim atunci când ne stabilim dieta alimentară? În lupta pentru combaterea acestei infecții, micronutrienții esențiali de care organismul are nevoie sunt vitaminele A, B, C, D și E, precum și mineralele de fier, seleniu și zinc.
Vitamina A
O regăsim cel mai adesea în pește, gălbenușuri de ou, brânză, nuci, semințe, cereale integrale și leguminoase și este esențială în lupta pentru protejarea organismului. Vitamina A funcționează ca o barieră, fiind prima linie de apărare a corpului tău. Aceasta neutralizează agenții patogeni care provoacă infecția prin intermediul anticorpilor pe care îi eliberează în organism.
Familia de vitamine B
În special B6, B9 și B12 sunt cele care contribuie la primul răspuns pe care organismul tău îl oferă după ce a recunoscut un agent patogen. Acest răspuns constă în declanșarea producției și activarea așa-numitelor „celule ucigașe” care iau contact cu celulele infectate și le provoacă o moarte programată, care științific poartă numele de apoptoză. Le găsim în cereale, leguminoase, fructe, pui și carne. Vitaminele B6, B9 și B12 sunt recomandate pe toată perioada aceasta, întrucât organismul are nevoie de un răspuns cât mai bun în fața agenților patogeni.
Vitaminele C și E
Atunci când corpul tău se luptă cu o infecție, se confruntă cu ceea ce se numește stres oxidativ. Stresul oxidativ duce la producerea de radicali liberi care pot străpunge pereții celulari, determinând scurgerea conținutului în țesuturi și agravarea inflamației. Vitamina C și vitamina E ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ. Portocalele, lămâile galbene și verzi, fructele de pădure, kiwi-ul și roșiile sunt bogate în vitamina C, iar vitamina E se găsește în nuci, legume cu frunze verzi și uleiuri vegetale.
Vitamina D
Unele celule imune au nevoie de vitamina D pentru a ajuta la distrugerea agenților patogeni care provoacă infecția. Deși expunerea la soare permite organismului să producă vitamina D, sunt și surse de hrană, inclusiv ouăle, peștele, laptele sau margarina care pot fi bogate în Vitamina D.
Fier, zinc, seleniu
Avem nevoie de fier, zinc și seleniu pentru creșterea celulelor imune, printre alte funcții.
Fierul ajută la eliminarea agenților patogeni prin creșterea numărului de radicali liberi care îi pot distruge. De asemenea, reglează reacțiile enzimelor esențiale pentru ca celulele imune să recunoască și să țintească agenții patogeni. Îl găsim în carne, pui și pește, însă și sursele vegetariene sunt fortificate cu fier.
Zincul și seleniul acționează, de asemenea, ca antioxidanți, ajutând la eliminarea daunelor cauzate de stresul oxidativ. Zincul se găsește în stridii și alte fructe de mare, carne, pui, fasole uscată și nuci, iar seleniul este prezent atât în carne, în cereale cât și în nuci sau ciuperci.
Este adevărat că unele supermarketuri sunt în prezent deficitare de anumite produse. Dar, pe cât posibil, concentrați-vă pe consumul unei varietăți de alimente în cadrul fiecăruia dintre grupurile alimentare de bază pentru a vă stimula aportul de vitamine și minerale.